Podstawowe rodzaje win

Każdy miłośnik dobrego wina powie, iż tego rodzaju trunek to najlepszy dodatek do obiadu lub kolacji (i to bez względu na to, czy jest to posiłek codzienny czy też bardziej wykwintny i wyszukany). Wino – ze swoimi właściwościami smakowymi – cieszy podniebienie niejednego smakosza. A ponieważ istnieje bardzo wiele gatunków i rodzajów win, to każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie (w zależności od subiektywnych gustów i upodobań).

Dlatego też światowi producenci win oferują swoim klientom zarówno wina czerwone, białe czy różowe, jak i wina musujące lub gazowane oraz stołowe lub deserowe. Dodatkowo ważnym kryterium podziału win jest zawartość cukru. W tym przypadku wina dzieli się na wytrawne, półwytrawne, półsłodkie lub słodkie. 

Wina wytrawne i półwytrawne

Wina wytrawne (i to zarówno wina czerwone, jak i białe) charakteryzują się niewielką zawartością cukru (zazwyczaj do maksymalnie 4 g/l). W niektórych przypadkach zawartość cukru może dochodzić do 9 g/l, ale są to wyjątki. Jednym z najbardziej znanych win wytrawnych jest Pinot Grigio Delle Venezie – białe wino z Włoch.

Wina czerwone lub białe mogą też występować w wersji półwytrawnej. W tym rodzaju win zawartość cukru jest wyższa niż w przypadku win wytrawnych, ale nie przekracza ona 12 g/l. Znane i cenione wina półwytrawne są często wytwarzane ze szczepu Chardonnay.

Wina słodkie i półsłodkie

Wina półsłodkie charakteryzują się dosyć wysoką zawartością cukru. Jednak co warte podkreślenia – jego zawartość nie może być wyższa niż 45 g/l. Do win półsłodkich zalicza się między innymi Cabernet Sauvignon. Ostatnią grupą win są wina słodkie, w których zawartość cukru wynosi co najmniej 45 g/l. Wybór win słodkich jest bardzo duży, a wśród nich można wymienić Due Mari czy Recioto Classico.

Rodzaje win czerwonych

Wina czerwone, białe czy różowe? Wytrawne, słodkie czy jakieś inne? Wybór tego rodzaju trunków jest bardzo szeroki. A sprzedaż różnorodnych rodzajów prowadzi sklep z winami online, w którym każdy znajdzie coś na miarę swojego gustu.