Majonezy roślinne – podstawowe zalety

Majonezy roślinne – podstawowe zalety

Coraz więcej Polaków sięga po zdrową żywność. Wynika to przede wszystkim z chęci zadbania o swoje zdrowie i prowadzenie zdrowego trybu życia. Z tego też względu tak dużym zainteresowaniem cieszą się wszelkie produkty roślinne, które są gwarantem zbilansowanej, odżywczej, niskotłuszczowej i zdecydowanie mniej kalorycznej diety. Jednym z takich produktów jest majonez wegański, który stał się podstawowym produktem w wielu polskich kuchniach. Jego popularność wynika z wielu zalet, którymi się charakteryzuje. Tutaj warto wymienić kilka z nich.

Produkt z dobrym składem

Majonezy roślinne w większości przypadków charakteryzują się bardzo dobrymi składami. W ich składzie znajdziemy przede wszystkim różnorodne warzywa (na przykład papryka, cukinia, kalafior, brokuł czy karczoch), zdrowe tłuszcze, przyprawy i zioła. Natomiast w większości przypadków nie ma w nich wzmacniaczy smaków, konserwantów czy barwników. To wszystko sprawia, iż majonezy z warzyw są bogate w błonnik, witaminy i inne cenne składniki odżywcze.

Produkt dobry dla alergików

Coraz więcej osób cierpi na różnego rodzaju alergie. Jedną z nich jest alergia na jajka, która wyklucza spożywanie tradycyjnego majonezu. Ale to wcale nie oznacza, iż trzeba rezygnować z potraw, do których dodaje się majonez. Majonez wegański jest świetnym zamiennikiem. Smakuje doskonale, a jednocześnie jest pozbawiony substancji wywołujących uczulenia i alergie.

Produkt niskotłuszczowy i niskokaloryczny

Majonez dla wegan to świetna propozycja dla osób odchudzających się lub dbających o linię. Dlaczego? Otóż charakteryzuje się on dużo mniejszą zawartością tłuszczu niż majonez tradycyjny. Dzięki temu jest polecany dla osób borykających się z nadciśnieniem, miażdżycą czy podwyższonym cholesterolem. Jednocześnie ma zdecydowanie mniej kalorii, co czyni go produktem polecanym dla osób z nadwagą.

Jakie jeszcze zalety posiada majonez wegański? Jest doskonały w smaku, lekki i uniwersalny (można go dodawać do bardzo wielu dań). Jednocześnie jest dostępny w wielu rodzajach i smakach, co sprawia, iż każdy znajdzie taki, który odpowiada mu najbardziej.