Jak podawać wino – podstawowe akcesoria

Wino to jeden z najpopularniejszych trunków na świecie, które jest spożywane przy bardzo wielu okazjach – od tych codziennych i nieoficjalnych aż po bardziej uroczyste i wykwintne. Popularność wina wynika nie tylko z jego doskonałego aromatu i smaku, ale też z ogromnej różnorodności, która sprawia, iż każda osoba znajdzie coś na miarę indywidualnych gustów czy upodobań (od Pinot Grigio Delle Venezie po Chardonnay).

Jednak bez względu na to, czy wybieramy wina czerwone lub białe bądź wina musujące lub gazowane, to każde z nich wymaga odpowiedniego podania. A najlepszym sposobem na właściwe podanie wina są praktyczne akcesoria. Wśród nich warto wymienić kilka tych najbardziej przydatnych.

Korkociąg do wina

Jednym z podstawowych akcesoriów do podawania wina jest dobry korkociąg (na przykład kelnerski). Warto go trzymać w łatwo dostępnej kuchennej szafce, aby można było szybko i z łatwością otworzyć oraz zaserwować wino. I co ważne – korkociąg powinien być przede wszystkim trwały.

Wiaderko do lodu

Innym praktycznych przyrządem do serwowania wina jest wiaderko do lodu, które gwarantuje odpowiednią temperaturę trunku. W razie niezapowiedzianej wizyty gości wystarczy wrzucić do niego kostki lodu – i gotowe. Pewną alternatywą dla takiego wiaderka jest cooler, czyli schładzacz do butelek.

Karafka i kieliszki do wina

Wino można podawać na różne sposoby. Jednym z nich jest karafka, która powinna posiadać szerokie dno i rozszerzaną na końcu szyjkę (co ułatwia nalewanie wina). Natomiast elementem absolutnie niezbędnym są kieliszki, które powinny być wykonane z kryształu (dzięki czemu doskonale przenoszą zapach). A wino podane w eleganckich i lśniących kieliszkach smakuje jeszcze wyborniej.

Każde wino wymaga właściwego podania. Do tego celu służą odpowiednie akcesoria. Można je kupić w bardzo wielu sklepach. Co ciekawe – oferują je także sklepy z alkoholem (w tym także sklep z winami online). Warto się w nie zaopatrzyć.